Oletko hyvä päätöksentekijä?

Kysymykseen liittyy odotus siitä, kykeneekö vastaaja riittävän nopeaan päätöksentekoon. Lähemmin asiaa tarkasteltaessa huomataan, että nopeus ei vielä kerro päätösten laadusta mitään.

Päätöksentekotyyli liittyy henkilön temperamenttiin: jotkut haluavat perehtyä käsillä olevaan asiaan juurta jaksain ja eritellä seurausvaikutuksiin liittyviä puolia huolella. Tahto tehdä asiassa päätös on sidoksissa päättäjän omiin tunnetekijöihin. Vasta kun kaikki tosiasiat ovat tiedossa ja niiden seuraukset voidaan rationaalisesti arvioida, syntyy tahtoa, eli painetta saattaa asia päätettäväksi. Toisella henkilöllä sisäinen toiminnan tarve on vallitseva tunnetila ja paine ratkaisujen tekemiseen pakottaa välittömästi päätöksiin, niitä syvemmin analysoimatta. Kolmannella henkilöllä stressi syntyy siitä, että joudutaan tekemään päätös ilman kaikkia faktoja ja seurausvaikutukset ovat arvaamattomat. Joissakin tapauksissa päättämättömyys ja asian siirtäminen epämääräiseen tulevaisuuteen aiheuttaa ahdistusta.

Tilannetekijöiden vaikutus päätökseen jää helposti vähemmälle huomiolle. Yksi tilannetekijä on tietenkin aika. Varsinkin kriisitilanteiden keskellä toimittaessa on vain yksi hetki tehdä ratkaisuja, päättämättömyys voi johtaa vielä huonompaan tilanteeseen. Vaikutukset voivat olla suorastaan katastrofaaliset ihmisten, talouden tai ympäristön kannalta. Lisäselvityksiin ja analyyseihin ei kerta kaikkiaan ole käytettävissä enempää aikaa.

Aikavaikutusta voidaan tarkastella myös aikajänteen valossa. Mitkä ovat päätöksen vaikutukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat tästä tyyppiesimerkkejä. Ovatko oman sukupolven ja kansan nykyhetken edut tärkeämpiä kuin tulevien sukupolvien edut globaalisti.

Vakaassa yhteiskunnassa, demokratian vallitessa päätöksentekoon liittyy rakenteellinen ongelma. Kyse on demokratian ja tehokkuuden ristiriidasta. Asioihin vajavaisesti perehtynyt enemmistö voi tehdä ratkaisuja asiantuntevamman vähemmistön näkemyksistä piittaamatta. Demokraattisen hallintokoneiston suojaamana voidaan jarruttaa yhteiskunnallisesti hyödyllisiksi katsottavia investointihankkeita vuosia ja vuosikymmeniä.

Joissakin tapauksissa päättämättömyys ja ratkaisujen lykkääminen voi osoittautua viisaaksi. Kuitenkin liike-elämässä vallitseva ajattelutapa liittyy päättämisen nopeuteen, eli tunne siitä, että on vain yksi ainutkertainen hetki tehdä päätös. Päätös ei ole korjattavissa, eikä toista vastaavaa mahdollisuutta ole odotettavissa. Päätösten hyvyyden mittarina on raha tai tuotteen hinta. Rahaa tulee ja menee. Alennusmyyntikampanja on oiva esimerkki massapsykologiasta, missä myyjä muotoilee valmiita päätöksiä asiakkaan puolesta. Saat tämän tuotteen ainoastaan tänään, vain meiltä ja näin halvalla. Nouda heti pois. Tarjous unohtaa kertoa, että ensi kuussa tulee tarjolle uusia malleja, joissa on aivan uusia ominaisuuksia ja hinta on vielä kerrottua alehintaakin halvempi. Kulutuselektroniikan huima kehitys kelvannee tässä esimerkiksi.

Edellä kerrotut esimerkit osoittavat selvästi, että hyvä päätös ei ole suinkaan samaa kuin nopea päätös. Yhtä kunnioitettavaa on kyetä olemaan päättämättä silloin, kun siihen on olemassa asialliset perustelut. Päätöksen tietoinen lykkääminen päivällä, viikolla tai jopa vuodella voi osoittautua tuottoisammaksi bisneksen kannalta kuin hätäinen päätös. Olitpa sitten tekemässä investointiratkaisua tai myymässä firmaasi, pienemmistä päätöksistä puhumattakaan.

Jaa tämä sivu: