TOIMITUSJOHTAJA JUHANI KONU KAUPPALEHDEN VERKKOLIITTEESSÄ 1.9.2013

Useat 2008–2010 näyttävästi Intiaan laajentuneet suomalaisyhtiöt ovat palanneet vähin äänin takaisin, kertoo rekrytointiyhtiö InterSearchin Suomen-toimitusjohtaja Juhani Konu.

Johdon ja asiantuntijoiden suorahakuun erikoistuneen InterSearchin suomalaisten asiakkaiden suorahakujen painopiste oli vielä viisi vuotta sitten Venäjällä.

”Neljä, viisi vuotta sitten pinnalle nousi Intia, ja monet yhtiöt hakivat sinne aktiivisesti paikallista henkilöstöä. Sittemmin monet ovat havainneet toimintaympäristön yllättävän haasteelliseksi ja palanneet takaisin.”

”Nyt rekrytointien painopiste on selvästi Kiinassa, jossa toimii aktiivisesti jo nelisensataa suomalaisyhtiötä”, Juhani Konu kertoo.
Konu ei kommentoi yksittäisten asiakasyritysten vetäytymispäätöksiä. Yleiskuva on hänen kokemuksensa mukaan se, että Venäjälle tai Intiaan on menty suurin odotuksin, jotka eivät aina toteudu.

”Intian hallinnon hitaus ja maan hankalat olosuhteet ovat osoittautuneet monelle yritykselle käytännössä ylitsepääsemättömiksi. kun hankkeet eivät etene läheskään suunnitellussa tahdissa.”

InterSearchin asiakkaina Suomessa on useampia isoja pörssiyhtiöitä, enimmäkseen metsäteollisuutta tai konepajayhtiöitä.

”Kun kysyin niiltä vastikään Kiinan merkittävyydestä, suunnilleen kaikki viestittävät samaa: Kiina on ainoa maa, jossa aiomme lähivuosina kasvaa merkittävästi ja johon investoimme. Kiina on nyt siis selvästi tärkein investointien kohdemaa.”

Kiinan InterSearch toimii Shanghaissa ja Pekingissä, mutta verkosto kattaa myös Tianjinin, Suzhoun, Hangzhoun, Shenzenin, Chendun ja Ningbon kaupungit.

Kiinan valtio tukee nyt näiden pienempien, Suomen mittakaavassa jättimäisten, kaupunkien kasvuprosessia.
Moni päätyykin käynnistämään tuotantonsa siellä alhaisempien kustannusten toivossa. Konun mukaan henkilösivukustannuksissa voi olla jopa yhdeksän prosenttiyksikön ero pienemmän kaupungin eduksi.

”Eroa on myös työntekijöiden palkoissa. Kun teollisuustyöntekijän kuukausiminimipalkka on Shanghaissa noin 1600 juania (200 euroa), se on Chengdussa 1200 juania (140 euroa)”, Konu vertaa.

Lähde: Toimittaja Päivi Mykkänen Kauppalehti 1.9.2013

Jaa tämä sivu: