HYVÄ MUISTAA – HENKILÖARVIOINNIN VIRHELÄHTEITÄ
Lomakauden jälkeen rekrytoinnitkin taas käynnistyvät. Rekrytoinnin eri vaiheissa tapahtuu virheitä, jotka voidaan välttää huolellisemmalla valmistautumisella ja hankkeen suunnittelulla. Alla muutamia virhetekijöitä, joita rekrytoinnin ammattilainen havaitsee tehtävän toistuvasti eri yrityksissä.
1. Vastareaktio: pyrit löytämään lähteneen tilalle uuden henkilön, joka on vastakohta toimen edelliselle hoitajalle, koska koit tämän joissakin asioissa ongelmalliseksi alaiseksi.
2. Epärealistiset valintakriteerit: asetat palkattavalle henkilölle odotuksia, jotka voivat olla keskenään ristiriidassa, vaikkapa tyyliin: ”olet nopea ja analyyttinen” tai ”voitontahtoinen ja palveluhenkinen”.
3. Arvioit henkilöä liian yleisluontoisesti: ”Jussi on hyvä tyyppi” sen sijaan, että kuvaisit vaikkapa siten, että hän hallitsee kyllä hyvin työprosessit, mutta ei ole erityisen hyvä yhteistyössä alaistensa kanssa.
4. Luotat liikaa omaan ensivaikutelmaasi: sen sijaan, että selvittäisit kunnolla hakijan taustat ja saavutukset.
5. Luotat liikaa referenssilausuntoihin, jotka saattavat olla yksipuolisia; mitä jäi sanomatta tai kysymättä, mitkä olivatkaan lausunnonantajan motiivit.
6. Ihastut omaan näköiskuvaasi: annat korkeita pisteitä henkilöille, jotka ovat asenteiltaan ja temperamentiltaan itsesi kaltaisia.
7. Delegointivirheet: luovutat prosessin hoitamisessa kriittisiä vaiheita henkilölle, jolla ei ole siihen riittäviä edellytyksiä.
8. Jäsentelemättömät haastattelut: et ole valmistautunut kysymään jokaiselta haastateltavalta samoja kysymyksiä, jotka menestyksen kannalta ovat tärkeitä.
9. Jätät arvioimatta ominaisuudet, jotka koskevat hakijan tunneälyä: itsetuntemusta, motivaatiota, empatiakykyjä tai sosiaalisia kykyjä.
10. Sallit ulkopuolisten tekijöiden ohjata liikaa omaa päätöksentekoasi: Luotat liikaa vaikkapa siihen, että joku arvostamasi henkilö suosittelee tuntemaansa henkilöä (sukulaistaan tai ystäväänsä).